Arqueologia

  • L’ermita del Sant Sepulcre, episodi 6

    Seguim explorant racons que conformaven el recinte monàstic de la Vall d’Hebron. En aquest cas parlem de les ermites que envoltaven el monestir i especialment la del Sant Sepulcre. Consultem testimonis històrics que la descriuen, observem què en queda avui en dia i quines possibilitats hi ha de saber-ne més a través de l’arqueologia. https://media.blubrry.com/3727235/www.monestirvalldhebron.cat/wp-content/uploads/2024/08/de-vinyes-i-campanes-6.mp3Podcast:…

  • Arqueologia a la Vall d’Hebron: el pla director, episodi 5

    Un dels objectius principals de l’associació d’amics del monestir és promoure que es facin intervencions arqueològiques a l’entorn de l’antic monestir de la Vall d’Hebron per tal de rescatar aquelles restes que encara puguin quedar després de l’abandonament de l’espai, la construcció de la Rabassada i posteriorment de la benzinera. Per tal de garantir que…

  • Les jornades del passat maig, episodi 3

    Us expliquem com van anar les jornades que es van celebrar els dies 3 i 4 organitzats per l’associació. També us anunciem que els vídeos amb les ponències que s’hi van presentar ja estan disponibles. https://media.blubrry.com/3727235/www.monestirvalldhebron.cat/wp-content/uploads/2024/06/de-vinyes-i-campanes-3.mp3Podcast: Play in new window

  • SEPULCRES NOBLESA CATALANA A SANTES CREUS

    Un video que obre moltes esperances a respondre preguntes de la vida dels nostres avantpassats. Han trobat tombes a Santes Creus. Ja fa uns anys van publicar un estudi dels anàlisis que van fer a tres tombes que es poden visitar actualment. Una d’elles la de Pere el Gran, la seva tomba és l’única d’un sobirà de…

  • Cal recuperar les restes de l’ermita del Sant Sepulcre i el seu entorn – Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

    L’ermita del Sant Sepulcre, les ruïnes de la qual encararen ben visibles a principis de segle XX, com testimonien diverses fotografies, va desaparèixer poc temps després en erigir-se al seu damunt una casa. Dalt la carena continuaven ben visible les restes de l’ermita del Sant Sepulcre a finals del segle XIX i principis del xx.  …

  • Article a El Punt Avui – Allà on les Aigües se separen – 3 febrer 2024

    Un Article interessant on el nostre Juli aporta informació valuosa i criteri. Accés a l’Article

  • ÚLTIMES EXCAVACIONS A SANT JERONI

    Crec d’interès donar a conèixer l’estat de les diferents excavacions arqueològiques portades a terme en l’església del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. La relació (en concret) de les darreres excavacions efectuades va ser publicada a la revista del Museu de Badalona, Carrer dels Arbres nº 4, de l’any 1993. L’església, tot i que posterior…

  • EL CONTRAFORT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

      El contrafort és avui dia, tot i que de manera molt fragmentària l’única resta visible  del nucli conventual. Analitzant les imatges i les restes en peu, ens podem adonar fàcilment que no es corresponen en el temps amb el tipus de material que va servir per fer l’enorme mur de tancament, a manera d’immens…

  • LES PLANTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

    Dissortadament, cal assenyalar de bon inici que no existeix cap plànol contemporani a l’existència del monestir i les descripcions de diferents viatgers o cronistes que el van veure dempeus no son tampoc massa específiques, i per tant no del tot concloents. Al mateix temps, cal dir que els dibuixos que es coneixen de Sant Jeroni…


Arqueologia