• LES RÚBRIQUES DE BRUNIQUER

      Les Rúbriques de Bruniquer tenen aquest nom perquè van ser recollides en un inici pel notari i alhora arxiver municipal de Barcelona Esteve Gilabert Bruniquer. Bruniquer va escriure aquest recull fins a mitjans del segle XVII, la seva obra va ser continuada aleshores per altres successors fins l’any 1714. L’obra de Bruniquer recull i…

  • EL CONTRAFORT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

      El contrafort és avui dia, tot i que de manera molt fragmentària l’única resta visible  del nucli conventual. Analitzant les imatges i les restes en peu, ens podem adonar fàcilment que no es corresponen en el temps amb el tipus de material que va servir per fer l’enorme mur de tancament, a manera d’immens…

  • RESPOSTA DE BERNAT DE BRANSI AL QUESTIONARI DE FRANCISCO DE ZAMORA

      Per l’interès que té en relació al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, passo a transcriure de manera exclusiva, la part relativa al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que en Bernat de Bransi va escriure en resposta al qüestionari de Francisco de Zamora. Cal assenyalar que Bransi fa un ús…

  • SANT JERONI PENITENT. PLACA DEVOCIONARI DELS SEGLES XVII-XVIII

    Les plaques devocionals eren petites planxes de bronze amb una representació religiosa. La imatge estava emmarcada i disposava d’una petita nansa situada en un extrem per poder anar penjada.  Popularment eren conegudes com a portapaus. La tipologia d’aquestes peces, era de relleus fets en bronze, equiparables a una taula d’un retaule. Portapau de Sant Jeroni.…

  • EL RETAULE DEL CONESTABLE DE PORTUGAL I EL RETAULE DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

    Què tenien en comú aquests dos retaules? Doncs en la forma i disposició del retaule! Quan l’any 1484 es va signar el contracte entre el prior del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el pintor Jaume Huguet per tal de pintar el retaule major de l’església del monestir, es deixà palès que…

  • TORNEM A PARLAR DEL CAMPANAR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

    El campanar de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron tenia una estructura similar al del convent dominic de Santa Caterina de Barcelona, si bé no era tan alt, segons els cronistes de l’època.            Gravat francès del segle XIX. Santa Caterina.                     …

Els fins de l’associació són: La recuperació, salvaguarda i custòdia de les restes arqueològiques, materials i històriques de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, amb la voluntat de dignificar i protegir l’espai natural ocupat per aquest monument. L’associació té vocació d’estudiar i donar a conèixer la història del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, preservant la seva memòria i museïtzant in-situ les seves restes per fer-les accessibles al públic.