MEMÒRIA ANY 2023 – Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

A MANERA DE PRESENTACIÓ 

L’any 2023 ha representat l’assentament definitiu de la nostra associació. Molts dels objectius previstos s’han acomplert o es trobem en camí de convertir-se en una realitat. En definitiva, i sense cap afany de vanitat, ha estat un bon any per a la nostra associació.

Una de les necessitats més peremptòries, la consecució d’una seu estable en el barri de Sant Genís dels Agudells, s’ha aconseguit, gràcies a la bona disposició de la Regidoria de Districte d’Horta-Guinardó, però també de les entitats que tenen la seva seu a la masia de Can Soler.

Tampoc vull deixar de costat el nostre reconeixement al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, entitat la qual, des del primer dia, va prendre consciència de la importància de l’indret en el qual es trobava l’antic monestir, donant-nos ple suport en tot moment. 

Hem continuat donant a conèixer l’associació, fent exposicions i conferències arreu del districte, sempre amb la voluntat de generar interès per recuperar les restes històriques i arqueològiques del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i del seu magnífic entorn natural, incidint en el seu llastimós estat actual. Diverses entitats, associacions de veïns i persones anònimes, en moltes ocasions, han tingut coneixement d’aquesta manera de l’extraordinària importància d’aquest oblidat monestir.

La necessitat de salvaguardar aquest indret històric i arqueològic tan important ens ha empès a demanar al Districte la necessitat d’elaborar un Pla Director que protegeixi definitivament les restes del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic, i passi de ser un lloc oblidat (El monestir amagat) a convertir-se en un referent del què pot significar un canvi d’orientació en la protecció del patrimoni de la serra de Collserola. Recuperar Sant Jeroni ha de ser en definitiva recuperar Collserola. És indispensable que la ciutat deixi de mirar el mar i s’emmiralli de nou també en la muntanya. 

Rehabilitar les restes encara visibles del monestir, excavar-les i senyalitzar-les adequadament, ha de ser l’al·licient que faltava per conscienciar la ciutat de la necessitat de trencar definitivament les barreres que impedeixen als vianants el seu lliure accés a la serra de Collserola. 

Fer accessible per a gaudi dels ciutadans l’indret del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn ha de ser un objectiu àmpliament compartit per tothom, perquè un cop aconseguit esdevingui un símbol d’identitat i orgull, però també de profund respecte vers la protecció del nostre patrimoni monumental i alhora del nostre feble entorn natural.

Som conscients que el camí per recórrer serà llarg, si volem arribar a bon fi, però almenys hores d’ara ja comencem a caminar.

JULI FONTOBA I SOGAS

VICEPRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON 

Per accedir a tot el document feu clic aquí


Publicada

a

Temes: