En els nostres arxius (Associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron) es conserva aquesta històrica fotografia de finals del segle XIX o de principis del segle XX.
Això va fer que indaguéssim una mica més per aconseguir tota la informació possible en relació a aquesta perduda celebració.
Aquesta església del Coll, antic santuari situat en una cruïlla de camins, tenia com a nom original el de Mare de Déu de la Font-rúbia, nom que li fou donat per la font d’aigua vermellosa que tenia a prop seu. La imatge de la mare de Déu molt aclamada a la contrada, era romànica d’origen i tot i que, malgrat els danys soferts en la passada guerra civil, es conserva encara en l’actualitat, excessivament restaurada.
Aquest santuari passà per diverses mans, des del monestir de Sant Cugat al de Sant Pau del Camp, aquest darrer encara conservava la seva titularitat a principis del segle XIX. Arran de la desamortització de l’any 1835 passà a mans privades i va restar molt de temps tancat al culte, cosa que no impedia, segons la fotografia conservada, continuar la processó que tradicionalment es feia des de Sant Genís dels Agudells. Per les informacions obtingudes, tot apunta que l’església va romandre tancada a partir de 1835 i no es reobrí al culte fins l’any 1928. Posteriorment, pati un incendi l’any 1936 i fou restaurada i ampliada l’any 1948 perdent-se el seu aspecte rural.
Aleshores per què es feia una processó des de Sant Genís al santuari de Nostra Senyora del Coll?
La fotografia apunta a una celebració de caire popular i estricta dels veïns del nucli rural de Sant Genís dels Agudells. S’aprecia també a la foto l’existència d’una imatge damunt d’un tabernacle, sense que puguem saber a quin sant o santa correspon. S’aprecia també un escolà que encapçala la comitiva, però no sabem si l’acompanya el rector de la parròquia.
El vincle de Sant Genís amb aquest santuari, vindria condicionat d’antic, quan els límits originals de la parròquia de Sant Genís dels Agudells anaven des dels puigs que tancaven Vallcarca fins els de Font-rúbia (Fontroya)(1).
Potser aquest vincle justificaria l’existència aquesta antiga processó de la que hem aconseguit una informació que l’explicaria, malgrat no obtenir detalls del seu origen.
Mitjançant el segle XIX, el dilluns de Pasqua es feia des d’antic una processó, la qual sortia de Sant Genís i feia cap vers l’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina. Acompanyaven aquesta processó entre d’altres, les conegudes pelegrines, amb els seus vestits plens de les petxines de Sant Jaume…el diumenge següent, era costum portar en processó la imatge de Santa Madrona, des de la parròquia de Sant Genís fins al santuari de Nostra Senyora del Coll. En aquesta processó, com a la del dilluns de Pasqua, hi concorrien també les pelegrines que havien anat a Sant Cebrià i Santa Justina(2).
Aquesta descripció de la processó que es feia des de Sant Genís fins al santuari de la Nostra Senyora del Coll, es correspon aproximadament a l’any 1868. De ben segur continuaria fent-se fins a principis del segle XX, moment el qual es feta la fotografia que ens ha portat a conèixer el motiu d’aquesta celebració, a dia d’avui perduda.
LLUÍS JORDÀ I ROSELLÓ
NOTES
1.- CARRERAS CANDI, Francesc. Geografia General de Catalunya. La ciutat de Barcelona. A. Martín editor. Barcelona 1916.
2.- BRASÓ I VAQUÉS, Miquel. Visió retrospectiva de Sant Genís del Agudells. Vol 5. Barcelona Divulgación Histórica. Editorial Aymá. Barcelona 1948.