Curiositat – Protesta per la annexió d’Horta a Barcelona

De l’arxiu inabastable d’en Jordi Vila Traguany, trobem els documents que delimiten un conflicte. Gràcies Jordi.

La troballa aquest cop és un escrit que advera la protesta dels veïns d’Horta per l’annexió del poble a Barcelona. En un castellà fluid, parla de “verdadero abuso del poder central”, sense entrar en el fons es veu que fa temps que vàrem importar virtuts jacobines, fins avui. 

Interessant veure com hi ha sentiments d’independència municipal que perduren en el temps, en aquest cas tenim una evidència escrita que si bé no pot demostrar l’origen exacte si ens mostra que ve de lluny.

Tanmateix entenem què Horta no és Barcelona, Horta és de Barcelona … i els catalans ho podem aplicar a altres nivells.

Les imatges que hi ha a continuació pertanyen l’última acta del Consell Municipal, el 30 de desembre de 1903. També la trobareu en PDF.

Afegim després, un excel·lent i interessantíssim document estadístic i un altra de la recent “celebració” del centenari d’aquesta annexió. 

Última acta del Consell Municipal d’Horta en document PDF 


Podem a més a més documentar quantitativament els pobles, habitants (homes, dones, casats, solters ..), els edificis, els municipis limítrofs … amb data 1904 gràcies a aquest “Anuario estadístico” on ens explica els detalls de l’annexió.
Y per últim tenim un document que s’intitula “Centenari de l’Annexió d’Horta” que explica aquests cent anys (1904-2004) de convivència.

Tot ho tenim a l’arxiu!!

 


Publicada

a

Temes: