Les Sorpreses de l’Arxiu de Cervera

Agustí Duran i Sanpere director de l’Arxiu històric de la ciutat de Barcelona, preservador durant la guerra de tants i tants arxius religiosos i privats, i fundador del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, mai deixarà de sorprendre’ns…

Furgant pel seu Arxiu personal, radicat a l’arxiu de Cervera, vaig localitzar finalment una caixa on s’assenyalava en el seu contingut: Vida religiosa, parròquies, esglésies, convents de Barcelona  i entre un nombre important de carpetes figurava una corresponent a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Al seu interior, entre gran quantitat d’anotacions, apunts i petites fitxes, dades disperses moltes d’elles, van aparèixer dues fotos en concret, amb la data al seu dors, 4 de febrer de 1935 (Referenciada el 16 de febrer 2021 a la “Píndola – des de quan és un indret oblidat? Quines excavacions del 1935?”).
Eureka! je l’ai trouvé! 

Feia temps que anava darrera de l’excavació duta a terme a Sant Jeroni després que en un arxiu de l’IEC on es guardaven dues cartes de l’Associació d’Amics de l’Art Vell es parlava d’aquestes excavacions.



Això, poc després, em va quedar confirmat per una caixa trobada finalment a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, (Arxiu de gestió J112 Caixa 24 Ordre 6 ) on entre moltes altres coses, apareixien factures i una relació d’objectes trobats (una relació força nombrosa), però cap detall gràfic.

Aquestes excavacions de l’any 1935, invisibles, poc a poc han anat  sortint a la llum. Potser per discreció, potser per prudència, Agustí Duran i Sanpere va callar el fet que durant la República es portessin a terme aquestes excavacions i ell, en els seus articles i escrits, sempre parla de manera exclusiva de l’any 1928, mai de 1935.
Ara, puc asseverar que l’any 1928, l’arxiu Històric de la Ciutat només va participar a Sant Jeroni, un cop acabades tot un seguit d’obres de caràcter privat, possiblement de terraplenament i que durant les quals es van localitzar, entre d’altres objectes, els avui dipositats als Museus de  Martorell.  L’Arxiu Històric amb Duran i Sanpere al capdavant van intentar fer-se amb aquests objectes que havien passat a mans privades però fou endebades.
Malgrat tot, l’Arxiu HIstòric va perseverar en el seu afany i finalment l’any 1935 va poder portar a terme unes excavacions dins l’antic solar de Sant Jeroni, aspecte aquest confirmat pels Amics de l’Art VEll i la documentació existent a l’AHCB. 

La sorpresa doncs que confimaria les nostres sospites va venir de la ma de l’Arxiu de Cervera, Fons Agustí Duran i Sanpere. Top:78 Arxiu Comarcal de la Segarra (ACSG), on vam localitzar les dues fotos que permeten entreveure les peces aleshores localitzades. (1935).


La nostra sorpresa no acaba aquí.
Repassant la primera foto, darrere de tots els objectes petris trobats, apareix una clau de volta amb… Sant Jordi!!!

Justament
la que avui es troba al MNAC. Ara sabem que aquesta clau i potser altres
objectes també producte d’aquesta excavació van passar en un moment
indeterminat de l’Arxiu Històric al MNAC, i altres van acabar finalment al
Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, institució que no es va
fundar  fins després de passada la guerra civil.


Lluís Jordà i Roselló



Publicada

a

Temes: